Torgyán esete Déri Krisztivel: Designkommunikáció
2018. március 12. írta: DrKollárIskola

Torgyán esete Déri Krisztivel: Designkommunikáció

DESIGNKOMMUNIKÁCIÓ

Írta: PhD Dr. Kollár József know-how-ja (designgondolkodás és designkommunikáció) nyomán Déri Kriszti, https://www.drkollarcoaching.hu/kepzeseink.html.

A szöveg és tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos másolni, idézni, értelmezni, parafrázisát adni a szerzőkre való hívatkozás nélkül.

Folytatom a megkezdett esetpélda feldolgozását, amiről itt tudsz tájékozódni:

Torgyán és a csavart csapda esete (Torgyán 1.)

http://coachnaplo.blog.hu/2018/03/08/torgyan_es_a_csavart_csapda_esete

Torgyán esete a riporterrel (Torgyán 2.)

http://coachnaplo.blog.hu/2018/03/08/torgyan_esete_a_riporterrel

 MIÉRT FONTOS, HOGY FELTÁRJUK A CSAVART CSAPDÁKAT?

Mert a csavart csapdákkal teleszórt élethelyzeteket, vezetői szituációkat, kommunikációs viszonyokat nem lehet a racionalitás világába tartozó módon (viselkedésmintázatokkal, stratégiákkal, eszközökkel) befékezni és kezelni. Itt nem segít az "ahogy szoktuk" és a "józan paraszti ész", ami a népszerű közvélekedéssel homlokegyenest ellenkezőképpen egyébként is csak egy nagyon szűk, "ahogy szoktuk" típusú gondolkodásszelet, egy vékony, néha alig járható mezsgye. Óriási tévedés, hogy bátran hagyatkozzunk csak rá! Mit ér dédapáink mezőgazdasági megfigyelése és praxisa (hogy kell hat ökröt hajtani) a klímaváltozás korában, a fóliasátrak alatt, a hibridfejlesztések közepette? Soroljam még?

A csavart csapdákat "kutyaharapást szőrével" alapon oldjuk fel, de ezzel még nem oldjuk meg. Egyszerűen csak időt, teret és (az ellencsapda kivitelezése után a valódi "megoldáshoz") energiát, egyszóval lehetőséget nyerünk.

Majd írok arról is, hogy mi van akkor, amikor sikeresen hárítottuk egy ellentervvel a csavart csapdát: hogyan tovább?

MIÉRT FONTOS, HOGY AZ ÖSSZES CSAVART CSAPDÁT MEGTALÁLJUK?

Nem fogjuk tudni az összes csavart csapdát feltétlenül feltárni. De ez olyan, mint egy kirakósjáték. Minél több elemét megtaláljuk, annál világosabb, hogy a puzzle a Mona Lisat ábrázolja. Minél nagyobb számban azonosítjuk a csavart csapdákat, annál jobb lehetőségeink lesznek arra, hogy egy nagy paradigmaugrást hajtsunk végre és kilőjük magunkat a szorításból.

 CSAVART CSAPDA AZONOSÍTÁSÁNAK NEHÉZSÉGE

A csavart csapdák egymással is többszörös hurkot alkotnak. Néha nagy nehézséget jelent azonosítani, hogy a megtalált hurok egy-egy eleme, melyik csapdához tartozik. Emiatt jön létre az a helyzet, amikor hiába készítünk ellen csavart csapdát, nem működik megfelelően. Ezt hívjuk együttjárási alapelvnek, ha a csavart csapdát csak a többivel létrejövő gubanccal együtt bonthatjuk ki.

KEDVENC CSAVART CSAPDÁM A TORGYÁN-ESETBEN

A tv-csatorna nézettséget szeretne növelni. A nézettség fokozása érdekében minimum két irányban próbálkozhatnak: a; kiváló riportert kérnek fel, aki mestere a kérdezésnek, éleslátó, jól kezeli a helyzeteket, eredeti, kellően provokatív és még elég bátor is b; hasonló fenegyereket hívnak riportalanynak. Egyetlen zavaró körülmény adódik: mindkettőnek van saját koncepciója, azaz terve. Valószínűsíthetjük, hogy egymással ellentétes.

Vajon megfér-e két dudás egy csárdában vagy választani kell: közepes szinvonalú riporter és profi válaszadó, ügyes kérdező és átlagos megvezető?

Ha a riporter bénázik vagy túl jól szorítja csapdába a meghívott vendéget, esetleg a vendég halálosan besértődik vagy ellenkezőleg: ahogy Torgyán tette, profi csapdát állít a felkészületlen szerkesztőknek, kitörhet a botrány. Nagyon jó. Egyre többen nézik meg és vissza az adást. Remek.Tényleg? Á, nem! Sajtóper, helyreigazítások, kirugatás, lejáratás, ellehetetlenítés, visszauasítás. És arra gondoltunk, hogy egy sztárriporter mennyire kelendő? Alig nevelte ki a saját csúcsragadozóját egy műsorszolgáltató, máris lecsaphatják a kezéről. (Hagyjuk az unalmas algoritmusokat: tiltólisták, jogvédelem, minden irányból szabályozott szerződések és egyebek!) 

Szóval, akkor mi van?

Tényleg kell-e szuper vendég vagy szuper riporter? (Az előző fejezetben éppen azt vetettem fel, hogy megfelelő célkitűzés-e Torgyán szerepeltetése vagy ő a "létra"). Megoldás-e a közepes szócséplés ehelyett? Láthatjuk, tényleg nem jó a hülye, az átlagos, de a furfangos és a manipulatív se!

Itt van egy brilliáns csavart csapda.

Mielőtt tervet javaslok, keressünk újabb és újabb csapdahelyzeteket!

A fentin kívül korábban kettőt (összesen tehát hármat) ismertettem röviden: http://coachnaplo.blog.hu/2018/03/08/torgyan_esete_a_riporterrel

CSAVART CSAPDA 4.

Lehetséges-e (mert, hogy szükséges-e, az nem kérdés az eddigiekből következően) összepárosítani a beszélgetőpartnereket? Műsoron belül váltakoztatni a riporter-alany felállást? Korlátozott módon, de lehetséges. Vagyis megeshet, hogy egy rövidebb adáscikluson belül több riporter is találkozik (tv-csatornán belül pedig mindenképpen).

A fenti riporter-alany kombinációra tekintettel tételezzük fel, hogy a csatornának sokféle szakemberre van szüksége: az ambíciózus kezdő és a dörzsölt haladó is jöhet. A trónkövetelő, a(z ön)megvalósító kontra címvédő, "nagy öreg" mítoszán élősködő. Kódolva van a bomba. - A feszültség lehet teremtő is -mondjátok. Persze, persze. Mennyi is kell belőle? Jöhet hozzá Torgyánunk is? Ez még akár beleférhet (láttuk, hogy nem).

 Írjátok meg kérlek, hogy ebből a nyitásból milyen csavart csapda következik!

"Egy húron pendülünk" jeligére ide, a kommentbe vagy a Facebook oldalra a poszt aljára :)

 ...folytatom...

DESIGNKOMMUNIKÁCIÓ, A KOMMUNIKÁCIÓ XXI. SZÁZADI TERVE

DESIGNKOMMUNIKÁCIÓ, A SZEMÉLYRE SZABOTT VERSENYELŐNY
Designkommunikáció (esztétikai örömet jelentő -motiváló és sikeres- tervalapú kommunikáció)

Gyere hozzánk megtanulni! Legyél te a XXI század kommunikátora!
120 órás kurzus ára: 350.000 Ft.

DESIGNGONDOLKODÁS, A TERVEZŐK LOGIKÁJA
Designgondolkodás (tervezői gondolkodás) szakértője

150 órás kurzus a Szent István Egyetemen tartott előadás- és gyakorlatsorozatunkkal, egyetemi tanúsítvánnyal: 700.000 Ft

Tel.: 06 70 631 33 11 vagy 06 70 432 44 49

Érdeklődésre részletes ismertetőt küldünk: kriszti.deri@drkollarcoaching.hu

A kpzések weboldala: https://www.drkollarcoaching.hu/kepzeseink.html

A bejegyzés trackback címe:

https://coachnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113733134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása