Torgyán esete a riporterrel (2.)
2018. március 08. írta: DrKollárIskola

Torgyán esete a riporterrel (2.)

(Torgyán story 2.)

Ahhoz, hogy értsd, miről szól a poszt, kérlek, olvasd el a Torgyán story 1-et lent.

CSAVART CSAPDA

Minden elakadásban keresd a csavart csapdát! Olyan, önellentmondásokból, paradoxonokból készült hurok az, amiből senki nem szabadul egykönnyen. Se az, aki kapja, sem pedig, aki állítja. Önellentmondásnak tekintjük azokat a szituációkat, amelyekben egyszerre és egyidőben, két, egymással ellentétes feltételnek (utasításnak) kell megfelelnünk. "Légy spontán!" (Cselekedj magadtól arra való felszólítást követően, hogy cselekedj magadtól.)

CSAVART CSAPDA ELŐSZOBÁJA

A tv-csatornák is fogyasztókért, a nézőkért versengenek. Az a hipotézisük (előfeltételezésük), hogy olyan személyeket és köréjük fonódó történeteket kell bemutatni, akik a nézők figyelmére érdemesek. Meghívják hát Torgyánt mint botcsinálta politikust (annyira volt politikus, mint amennyiben Vincent Vega alkalmas gengszter Tarantino Ponyvaregény-ében). Eddig ok? Nem, nem az. Mindjárt megmutatom. Ismered a Róka és a szőlő meséjét? Amikor az egyszeri róka fejébe veszi, hogy életében először megkóstolja a szőlőt, elkezd nyújtózkodni, hogy elérje. Mindhiába próbálkozik, ezért „Savanyú a szőlő!” felkiáltással feladja. Lemond a preferenciáiról (pedig milyen nagyszabású volna elsőnek lenni, aki rókaként szőlőt eszik, végre megkóstolni egy különlegességet, rászokni a szőlőfogyasztásra, mert az kevésbé veszélyes, mint a tyúktolvajlás, stb.). Ezekre a kényszerkompromisszumokkal terhes helyzetekre mondjuk minden más esetben is, hogy savanyú a szőlő. Hogy lehetne az ilyesmit elkerülni? Probléma helyett keressük a megoldást: „Mit nem helyett mit igen?”!

-Emelje már meg magát az a róka és szerezzen egy vacak létrát! -mondjátok most (szinte hallom). Ok. Keressen. Ha nem tudja magától, adjuk ki neki az utasítást: hozz egy létrát! Elindul. Persze nem talál. Mert, ha olyan könnyű volna a létra beszerzése, a falu összes rókája (na jó, csak a fele) már egy éve szőlőt zabálna. Amit felkutatott: trambulin, hosszúkarú metszőolló, bumeráng, zsineg…, de egy árva létrát sem. Nem veszi észre, hogy nem létrát kell keresni, hanem egy olyan eszközt, amivel megkaparintható a szőlő. Megfogalmazódott a feladat, hogy létrát ide. Ettől a ponttól a cél nem a szőlő elérése, hanem a létra megszerzése. Klasszikus designgondolkodási helyzet. Rosszul definiált probléma. A kérdés (kérés, feladat) túlságosan szűk ahhoz, hogy előre nem látható válaszok is szóba kerülhessenek. Persze, utólag könnyű. És most valld be, hányszor keresed te is a létrát akár egy életen át! Olykor talán meg is leled, de addigra elfelejted, az egész mi a fenének. A szőlő elszáradt, más elcsórta rég, de, ha még mindig ott lóg a tőkén érintetlenül, jobban is teszed, ha nem nyúlsz hozzá… És az élet amilyen kőszívű: az is megeshet, hogy az jár jól, aki semmit sem csinált. Csak várt. Miután egy varjú lelökött egy-két túlérett szőlőszemet, szemfülesen felmarkolta és megette. Jókor volt jó helyen. Ez is egy tudás. Jókor lenni jó helyen. Ne becsüld le. Arról senki nem tehet, hogy számodra valaminek a megszerzése izzadságszagú feladat. Mert így tanították meg neked, hogy mindenért gürcölnöd kell. Gondolkodtál már valaha, hogy nem KELL. Hogy másképp KELLENE? Hogy tartozik ide a róka esete? A nézőkért folyó versengésben a csatorna kiszemelte Torgyánt és ő kell. Ő a létra. Rohadt nehéz megszerezni, elbánni vele, ráadásul roppant kockázatos az eredménye. Nem, nem Torgyán kell. Legfeljebb kellene. Mi a feltétele? Mondjuk a felkészülés. A torgyán(i) nyelvből. Aztán döntünk, hogy meghívjuk. De lehet, hogy annyit már nem is érne meg. Hát így kezdődik minden csavart csapda. Egy klasszikus designproblémával. Design mint terv. A terv a probléma. A kitűzött cél. Legközelebb ne hidd el, ha azt mondja valaki: -Az a baj, hogy nincsenek céljaid! Torgyán lehet ugyanis másképpen téma: bejátszani egy felszólalását, majd néhány főokossal értelmezgetni, azokat összeugrasztani és így tovább (nehogy én legyek a médiaszakember, aki megmondja a tutit).

És csak most jutunk el a csavart csapdáig, anyám!

CSAVART CSAPDA 1.

Ebben a helyzetben legalább 3, de inkább 6 csavart csapda is van. Egyiket már említette a hozzászólónk (Rédei Lajos ). A média abban érdekelt, hogy legyenek figyelemfelkeltő interjúalanyok. Az agytrösztök ráeresztik őket a riporterre (végrehajtó), de lelkére kötik, hogy nem megbántani, elüldözni, megsérteni! Úgy provokálni, ízekre szedni, oknyomozni, tettenérni, hogy a szerencsétlen máskor is és legfőképpen örömmel jöjjön egy újabb körre. Ebbe az egymásnak ellentmondó vágytengerbe már néhányan belefulladtak szerintem. Szerencsére az újszülötteknek minden vicc ismeretlen, így rendszeresen lesznek riporterek, akik boldogan elvéreznek. Újkori aréna médiagladiátorai.

CSAVART CSAPDA 2.

A tv-csatorna megpróbálja ingyen megúszni a tűzijátékot. Az interjúalanyoknak nem fizetnek. Ez a szervezők számára nyilván nem probléma. A következő módon okoskodnak: találd ki magadnak, hogy miért éri az meg neked, hogy kooperálj velem! És itt ássák meg a saját sírjukat a Torgyánokkal szemben. Mert néha ugye emberükre akadnak. Ők az arénába termett fenegyerekek. Szóval, a megoldhatatlan helyzetek életrajza:

DESIGNPROBLÉMA -> SAJÁT VEREM -> CSAVART CSAPDA -> (BELEDÖGLÉS?)

Amikor az spanyolok megünnepelték az Újvilág meghódítását, az őslakosok boldogan viháncoltak egyet velük. Úgy hitték, szentül hitték, megjöttek a nagyon várt istenek. Nem kellett sok idő, hogy rádöbbenjenek, nem igazán ők kellettek. Szóval, mikor kezdődött a baj? Amikor a fehérek elkezdték irtani őket? Nem. Amikor partraszálltak. A probléma tehát nem akkor kezdődött, amikor Torgyán rájött, miért érné meg neki élve elvérezni, hanem, amikor a csatorna kitalálta, hogy érje meg mindenkinek ingyen szerepelni (úgy érje meg, hogy ne érje meg). Ez a a műsorszervezők saját csavart csapdája. Néha a pók is belegabalyodik a maga hálójába…

... folytatom ...

1viz.jpg

TI DÖNTSETEK, HOGY HOGYAN FOLYTASSAM!

Következő posztomban leírjam a helyzetben lévő összes csavart csapdát VAGY inkább arról, hogy az ilyen csavart csapdákból hogyan lehet kijönni? Kösziii <3

#icf #iacm #coach #coachok #coaching #coachképzés #tanácsadó #designgondolkodás #design #DrKollár #iLoveSchool #mediátor #mediáció #önismeret #DériKriszti #életvezetés #business

Köszönöm a tanítást Kollár József Phd :)

A bejegyzés trackback címe:

https://coachnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7713725888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása